Perşembe, Kasım 21, 2024

Scope Ratings:  Dünya ekonomisi yumuşak inişte, enflasyon riski sürüyor

en çok okunanlar

Scope Ratings yıl ortası global ekonomik görünüm raporunu yayınladı. 2024-2025 için oldukça iyimser bir manzara çizen rapordan öne çıkan paragraflar şöyle:

2024’te gözlenen büyüme, modern tarihin en hızlı faiz artışından sonra bile Scope Ratings’in küresel ekonominin yumuşak inişe geçeceğine dair uzun süredir devam eden varsayımıyla tutarlıydı. Merkez bankalarının, şoklara  dayanıklı ve güçlü seyreden ekonomik aktivite nedeniyle, pandemi öncesindeki aşırı düşük faiz oranlarına geri dönmeleri pek mümkün görünmüyor. Daha uzun süre yüksek oranlar finansal kurumlar gibi  kreditör sektörleri için bir nimet olabilir ancak diğer sektörlerin çoğu için  zorluklar çıkartabilir.

2023’teki %3,2’ye benzer şekilde, bu yıl küresel büyümenin %3,2, gelecek yıl ise %3,4 olacağını öngörüyoruz. Büyüme tahminlerimiz geçen yılın sonundaki görünümümüzün 0,1-0,2 puan üzerinde ve %2,6’lık küresel büyüme potansiyelinin oldukça üzerinde. Ekonomik büyüme, resesyona ilişkin konsensüs beklentilerine defalarca meydan okudu.

Birinci çeyrekteki GSYİH büyümesi ve satın alma yöneticisi anketleri değerlendirildiğinde, Euro bölgesi ekonomisi son aylarda toparlanma kaydetti; bu nedenle bu yıl %1,0 ve 2025 için %1,7 büyüme tahminimiz var. Bu, Almanya’da bu yıl %0,2’lik yavaş büyümeyi de hesaba katıyor. Ancak bunun gelecek yıl %1,4’e yükseleceğine inanıyoruz. Fransa ve İtalya potansiyel oranların biraz altında büyüyor. İspanya ve euro bölgesi çevresindeki eski krizden etkilenen birkaç ekonomi, euro bölgesi ortalamalarının üzerinde oranlarda büyümeye devam ediyor. AB dışında İngiltere ekonomisi geçen yılki %0,1’den  sonra bu yıl %0,8 büyüyecek.

Avrupa’daki büyüme, 2024’te %2,7’lik güçlü bir artış olması beklenen ABD’deki büyümeden önemli ölçüde daha yavaş kalıyor; bu, geçen yılın sonundaki konsensüs üzerindeki tahminlerimizden 0,5 puan daha iyi. Gelişmekte olan ekonomilerde, Çin’in çıktısı bu yıl %5,2 artacak ve şu anda hükümetin %5’lik yıllık hedefiyle uyumlu olduğu görülüyor. Avrupa’da büyüme gelecek yıl bu yıla göre daha güçlü olacak, ancak Avrupa dışında bunun tam tersi olması muhtemel.

2024 İçin Dengeli Makro Riskler

Küresel ekonomiye ilişkin belirlediğimiz yukarı yönlü riskler, özellikle satın alma gücü açısından dünyanın en büyük ekonomisi olan Çin’de beklenenden iyi gerçekleşen büyümeyle kısmen belirginleşti. 2024 görünümümüzde bu yıl küresel ve Avrupa ekonomileri için “dengeli” bir risk eğilimi öngörüyorduk. Ancak makroekonomik riskler devam ediyor. Beklenenden daha inatçı bir enflasyon, faizleri mevcut seviyelerde oldukça  uzun süre tutabilir ve/veya olumsuz bir senaryoda para politikasının daha da sıkılaşmasına neden olabilir.

Jeopolitik gerilimlerin ekonomik sonuçları tahmin edilemeyecek kadar kötüleşebilir. Daha uzun süre yüksek faiz senaryosu göz önüne alındığında finansal istikrarsızlık yeniden ortaya çıkabilir. Son olarak, yatırımcılar artan politika belirsizlikleri ve mali zorluklar karşısında ülke risklerini daha fazla fiyatlayabilirler.

Örneğin, Fransa’daki bütçe sürdürülebilirliği endişeleri, erken seçimlerin ardından yeni parlamentonun bu sorunları ele almaması durumunda euro bölgesi piyasalarını istikrarsızlaştırabilir. Enflasyonun hedefin üzerinde kalması ve Fransa gibi bazı ülkelerin AB mali kurallarını ihlal etmesi durumunda, Eurosistem politika yapıcılarının coşan piyasa oynaklığına çözüm bulma kapasitesi sınırlı olabilir.

Finansal istikrar riskiyle ilgili olarak, ticari gayrimenkulde biriken iflas  riskleri oldukça önemli, ancak bu aşamada yakın vadede sistemik bir endişe olarak görülmemekte.

Enflasyon Düşüyor Ancak Süregelen Fiyat Baskısı ve Yeni Şokların Ortaya Çıkabileceği Bir Ortamda Hedefin Üzerinde Kalıyor

2022’deki en yüksek seviyesinden önemli ölçüde yavaşlayan ancak hâlâ merkez bankası hedeflerinin %2’sinin üzerinde olan enflasyonla mücadele konusunda hala fikir birliği yok. İki yıldır hedefin üzerinde seyreden enflasyon, enflasyonist beklentilerin ne kadar yerleşik hale geldiğinin altını çiziyor. Enflasyon bu yıl, hatta gelecek yıl birçok kilit ekonomide ortalama yüzde 2’nin biraz üzerinde seyredecek.

Çekirdek ve hizmet sektörü enflasyon oranları yüksek seyrini sürdürüyor. İşsizlik rekor düşük seviyelerde veya yakınındayken, ücret baskıları da hafifliyor olsa da yüksek kalmayı sürdürüyor. Merkez bankalarının faiz indirim planları göz önüne alındığında, güçlü ekonomi, enflasyonun yeniden hızlanması durumunda yeniden sıkılaştırma  riskine işaret ediyor. Kasım seçimlerinden sonra yeni bir ABD yönetiminin gelecek yıl daha yüksek gümrük  vergileri uygulaması durumunda küreselleşmenin gerilemesi ve jeopolitik gerilimlerin yapısal enflasyon üretmesi mümkün.

Kriz Sonrası Daha Yüksek Bir Nötr Faiz Oranı

Faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı beklentisi, uzun süredir devam eden görüşümüz oldu; faiz indirimlerinin daha geç başlaması ve nihayetinde piyasaların fiyatladığından daha az sayıda olmasıyla tutarlıydı.

Federal Rezerv’in faiz oranlarını daha uzun süre sabit tutacağı beklentisi, euronun değer kaybetmesi riski nedeniyle Eurosistem üzerinde kısıtlamalara neden oluyor. AMB, Fed’den sonra faiz artırımına başladı ve düşük seviyede mola verdi.  Ardından bu ay beş yıl sonra ilk kez faiz indirimine gitti. Fed’in faiz indirimlerini ötelemesi durumunda,  AMB’nın, Kanada, İsveç ve İsviçre gibi faiz oranlarını düşüren diğer birçok merkez bankası gibi, daha fazla faiz indiriminde dikkatli davranması muhtemel.

Temel senaryomuz, pandemiden sonra çeşitli şoklarla dünyayı sarsan enflasyon nedeniyle küresel denge faizi, yani nört faizin  pandemi  öncesine göre daha yüksek seyretmesi yönünde. Bu, özellikle uzun süreli daha sıkı para politikası beklentisine uyum sağlaması gereken yüksek kaldıraçlı borçlular için özellikle riskli olacaktır.

Kaynak:  Global Economy: Soft Landing Reinforces Prospect of Higher-for-longer Interest Rates

- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img
en son okunanlar

Zencefil, zerdeçal ve sarımsak! Doğal antibiyotikler kışın hastalıklardan koruyor

Kış aylarının gelmesiyle havalar soğumaya başlıyor. Bu dönemde hastalıklardan korunmanın yolu ise beslenme alışkanlığından geçiyor. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzmanı Uzm. Dyt. Ecem Fidan, kışa sağlıklı bir başlangıç yapmak için doğru beslenme ve bağışıklık güçlendirme yöntemlerini anlattı.
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img