‘Diyaloğun sürmesi gerekiyor’

0
62

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetiyle iki günlük resmi ziyaret için Türkiye’deydi. Önceki akşam iftar yemeğinde buluşan Çavuşoğlu ile Lavrov, dün de heyetler arası görüşmeler sonrası ortak açıklama yaptı. Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edildi. Çavuşoğlu, görüşmede Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, Libya, Suriye, Güney Kafkasya, tahıl koridoru anlaşması ve Kıbrıs dahil bir dizi konunun ele alındığını söyledi.

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının Moskova’daki toplantısına değinen Çavuşoğlu, “Moskova’da her ülke tutumunu ve görüşlerini, şeffaf ve açık şekilde dile getirdi. Bu sürecin aynı şekilde şeffaf ve açık şekilde devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bir toplantıda, iki toplantıda tüm meselelerin halledilmeyeceğini biliyoruz, gerçekçiyiz ama diyaloğun devam etmesi gerekiyor ve istişarelerin aynı şekilde yoğunlaştırılarak devam etmesinde fayda var” dedi.

Tahıl anlaşmasının devamı için de sorunların çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Rus amonyak gübresinin bazı Avrupa ülkelerinden gönderilmesi konusunda adım atıldı ancak çözüm olmadı. Bunu da söylemek zorundasınız. Önemli olan bu anlaşmanın devamı için varılan mutabakatların uygulanması lazım dediğimiz bu” diye konuştu. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın tüm dünyaya zarar verdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Bahar aylarında çatışmanın artacağı konusunda bir de endişe ediyoruz. Bu savaşın müzakereyle sona erdirilmesi gerektiğine inanıyoruz ve çabalarımızı sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

‘Tahıl koridorunu sorgulayacağız’

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Türkiye – Rusya ilişkilerindeki temponun iki ülke lideri arasındaki samimiyetten kaynaklandığını vurgulayarak, “Mayıs ayında Karadeniz İşbirliği Örgütü Parlamento Genel Kurulu toplantısı yapılacak. Hükümetler düzeyinde çeşitli temaslar olacak. İlişkilerimizde lokomotif olan projelerden bahsettik” dedi. Tahıl koridoru konusunda Ukrayna’nın üzerine düşeni yapmadığını söyleyen Lavrov, anlaşmanın Rusya’yı ilgilendiren kısmının uygulanmadığını kaydetti. Lavrov şöyle devam etti:

“Yaptırım listelerinde ne gübre ne de tahıl var. Ancak swift ödeme sisteminden çıkarıldık ve Rusya gemileri olarak limanlara giremiyoruz. Aslında bize şunu demeye çalışıyorlar, ‘Siz gübrelerinizi, tahıllarınızı stoklayın, bir yere gönderemeyeceksiniz nasıl olsa!’ Bu problemleri gerçek anlamda çözmek isteyen kimseyi görmediğimiz için anlaşmayı askıya aldık. Sonrasında da 60 gün uzatma kararı aldık. Ancak 60 gün sonra yine bir adım atılmazsa ‘Biz bu anlaşmaya ihtiyaç duyuyor muyuz?’ diye sorgulamaya başlayacağız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz