Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
Vücudumuzu soğuk havalara ve mevsimsel hastalıklara karşı en iyi şekilde korumanın yolu sağlıklı beslenme ile bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Ecem Fidan, kış aylarını sağlıklı bir şekilde geçirmek için yapılması gerekenlerle ilgili önemli bilgiler verdi. “Kış ayları yaklaşırken, soğuk havaların ve mevsimsel hastalıkların etkisini en aza indirmek için vücudumuzu en iyi şekilde hazırlamak büyük önem taşıyor” diyen Uzm. Dyt. Fidan; sağlıklı beslenme, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler, soğuk algınlığına karşı korunma, mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin önemi, konserve hazırlıkları ve yaz meyvelerini dondurma konularında önerilerde bulundu. Uzm. Dyt. Fidan ayrıca, kış aylarında beslenmeye katkı sağlayacak iki sağlıklı tarif de paylaştı.
Yeterli miktarda vitamin ve mineral almak önemli!
C vitamini, D vitamini, çinko, selenyum gibi vitamin ve minerallerin yanı sıra, antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeler de vücudu hastalıklara karşı koruduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, bunları içeren düzenli bir beslenmenin özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğunu vurguluyor. “C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda hücrelerin yenilenmesine ve cilt sağlığına da katkıda bulunur” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan, turunçgillerin bu açıdan zengin olduğunu belirterek; portakal, mandalina, limon, kivi, kuşburnu ve kırmızı biberin yeteri kadar tüketilmesi gerektiğini belirtti. D vitamini eksikliğinin, özellikle güneş ışığının azalmasıyla hissedildiğini belirten Uzm. Dyt. Fidan, “Bu nedenle yemek listemizde balık bulundurulması son derece önemlidir” dedi. D vitamini açısından zengin olan balık türlerinin; somon, uskumru, sardalya gibi balıklar olduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, ayrıca yumurta sarısının da faydalı olacağının altını çizdi.
Besinler hastalıklara karşı direncimizi artırıyor
Çinko ve selenyum minerallerinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler sağladığını ve özellikle çinkonun; bağışıklık hücrelerinin gelişimi ve fonksiyonu için kritik bir rol oynadığını belirtti. Uzm. Dyt. Fidan, “Kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, tam tahıllar ve kurubaklagiller, çinko ve selenyum açısından zengin besinlerdir ve günlük beslenme düzenine dahil edilmelidir” dedi. Tüm bunların yanında “Kırmızı meyveler, nar, ıspanak ve brokoli gibi gıdalar, antioksidan içeriği yüksek olan besinlerdir” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan, “Bu besinlerin düzenli tüketimi, kış aylarında hastalıklara karşı dirençli olmanıza yardımcı olur” dedi.
Doğal antibiyotikler; zencefil, zerdeçal ve sarımsak
Zencefil, zerdeçal ve sarımsak gibi doğal antibiyotik özelliklere sahip gıdaların, bağışıklık sistemini desteklediğini ve enfeksiyonlara karşı koruma sağladığını belirten Uzm. Dyt. Fidan, bu besinlerin çay, çorba ve yemeklerde mümkün olduğunca kullanılması gerektiğini vurguladı. “Propolis ve bal gibi doğal ürünler ise boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkiler gösterir” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan, “Özellikle kış aylarında, her sabah bir kaşık bal tüketmek soğuk algınlığına karşı koruma sağlayabilir” dedi.
Kış sebzeleri, vitamin ve mineral açısından zengin
Mevsiminde sebze ve meyve tüketiminin önemine de değinen Uzm. Dyt. Fidan, “Kış sebzeleri, vitamin ve mineral açısından zengindir ve düşük kalorili olduklarından dengeli beslenmeye katkı sağlar. Kabak, pırasa, havuç, ıspanak, karnabahar ve lahana gibi sebzeleri günlük öğünlerinizde bulundurun” dedi. Meyvelerden ise elma, armut, ayva, nar ve kivinin tatlı ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılayarak, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu zararlı etkenlerden koruyacağının altını çizdi.