Pazartesi, Eylül 16, 2024

Uzman isimler tek tek açıkladı: Faiz indirimi konut ve araç fiyatlarını etkileyecek mi?

en çok okunanlar

Eylül toplantısında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine başlaması beklenirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) da benzer bir hamle yapması olasılığı yıl sonu veya 2025 başı için konuşuluyor. Ancak, uzmanlar, faiz indirimlerinin ev ve araba fiyatları üzerinde karmaşık etkileri olabileceğini belirtiyorlar.

PİYASADA DEĞİŞİKLİK BEKLENEBİLİR Mİ?

Ekonomist Mahfi Eğilmez’e göre, TCMB’nin faiz indirimlerini yavaş bir şekilde yapması durumunda piyasada büyük bir değişiklik beklenmiyor. Eğilmez, faiz oranlarının kontrol edilmesinin yanında yapısal reformların da gerekli olduğunu vurguluyor. Faizlerin tek başına piyasayı düzenlemekte yeterli olmadığını, Türkiye’nin riskli bir ülke olduğu için bu risklerin düşürülmesi gerektiğini ifade ediyor.

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat ise, Türkiye’deki yüksek reel faiz oranlarının ve cazip mevduat faizlerinin, Merkez Bankası’nın faizleri hızlı bir şekilde indirmeyeceği anlamına geldiğini belirtiyor. Murat, faiz oranlarının %1’in altına inmeden otomobil ve gayrimenkul gibi ürünlerde talep patlaması beklenmediğini, bu süreçte sadece ihtiyaç kredilerinin kullanılacağını söylüyor.

Genel olarak uzmanlar faiz indirimlerinin kademeli olması durumunda ev ve araba fiyatlarında ani bir yükselme beklenmiyor. Ancak, faiz oranlarının hızla düşmesi durumunda kredi talebi artabileceği için fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşabilir.

- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img
en son okunanlar

‘Benjamin Button’ gerçek oldu: Yaşlanmayı tersine çevirebilen deniz canlısı keşfedildi!

Bilim insanları, Mnemiopsis leidyi adlı şeffaf bir deniz canlısının yaşlanmayı tersine çevirebildiğini keşfetti. Deniz cevizi olarak da bilinen bu canlı, yiyecek azaldığında veya yaralandığında larval formuna geri dönebiliyor.
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img