Pazar, Eylül 8, 2024

İPEK AKÇADURAK : EŞİNİ NASIL SEÇERSİN ?

en çok okunanlar

EŞİNİ NASIL SEÇERSİN?

Cinsiyet eşitliği insanların uzun vadeli eş arayışını değiştirmeye başlamış.

Birçok kişi, erkeklerin güzel yüzleri ve sağlıklı-kavisli figürleri olan kadınlar aradıklarını varsaymakla birlikte, Northwestern Üniversitesi ve İnnsbruck Üniversitesi’nden yapılan araştırmalar, günümüz toplumunda modern erkeklerin uzun vadede güzellik üzerinde beynin değerinin gittikçe arttığını ileri sürüyorlar.

Innsbruck Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Marcel Zentner, “İncelemelerimiz, kadınların yanı sıra erkeklerin eşleşme tercihlerinin toplumsal cinsiyet eşitliğine doğru hızla ilerlediğini gösteriyor” dedi.

Evrimci bilim adamları şimdi tercihlerimizin beynimizde evrimsel olarak kodlanmış olduğu görüşüne karşı meydan okuyorlar. Bunun yerine, insanların değişen ortamlara ve normlara büyük bir esneklikle cevap verecek şekilde programlanmış olduğunu savunuyorlar.

Bu esneklik, insanların sosyokültürel kuramcıların uzun süredir söylediklerini yapmalarını sağlar:

“Maliyetleri en aza indiren ve gelecek hayatlarında karşılaşacakları avantajları en üst düzeye çıkaran ortakları seçin.”(Psikoloji Profesörü Alice Eagly)

“Bu bizim evlilik programlarımızdaki sonu gelmez maddi soruları açıklıyordur.” diye düşünebilirsiniz. Ancak yukarıdaki bu cümle sadece kadınlar için değil artık erkekler için de aslında. Okumaya devam edelim…
—-

Araştırmacılar beyinlerin fiziksel görünümden daha önemli hale geldiği sonucuna varmak için üç kanıt kaynağına baktılar.

Öncelikle, dünya çapında farklı ülkelerdeki kültürlere baktılar. Araştırmacılar, bir ülkenin cinsiyet eşitlikçiliği ne kadar yüksekse, ikili ilişkilerde “kadınların gençliği ve güzelliği”ne karşılık “erkeğin kazancı” üzerinden ticaret yapar gibi ilişki kurma olasılığının o kadar düşük olduğunu buldular.

Ayrıca, Finlandiya gibi cinsiyet eşitliği olan ülkelerde erkeklerin akıllı, eğitimli bir partnere kadınların ilgi duyduğundan daha fazla ilgi duyduklarını bildirdiler.

İkincisi, bireyleri incelediler ve bir eşte insanların aradıkları şeyin cinsiyete dayalı tutumlarıyla çokça ilgisinin olduğunu buldular. Geleneksel zihniyetli insanlar, erkeğin gelir sağladığı, kadının ev içi becerileri ve doğurganlığı özelliklerini tercih etme eğilimindeydi. Bununla birlikte, araştırmacılar, bu tercihlerin, erkekleri ve kadınları eşit olarak gören insanlar arasında önemli ölçüde zayıfladığını buldu.

Son olarak, erkek ve kadınların yakın tarihte toplumsal cinsiyet rollerinde meydana gelen değişiklikleri incelediler. Araştırmacılar, “kadın – evcillerin” ve “erkek – ekmek kazananların” birçok ülkede artık mevcut olmadığını saptadılar. Oysa bizim ülkemizde kadınların çalışma oranı hala çok düşük. Ayrıca çalıştıkları işler açısından da değerlendirirsek eşitliği yakalayabilmemiz için halen aşmamız gereken çok yol olduğunu görürüz.

Örneğin, ABD’de 18 yaşın altındaki çocuklu annelerin yüzde 70’i çalışıyor. Ayrıca, çalışan bir kadının olduğu evliliklerin yüzde 38’inde kadın erkekten daha fazla kazanıyor.

Erkekler eskiden kadınların görünüşlerine ve ev becerilerine daha fazla ilgi duyarken, giderek eğitim ve gelir daha önem kazanmıştır. Bunlar kadınların erkeklerde uzun süredir aradığı özelliklerdir, ancak yeni haber şu ki; erkekler artık beyine bakarak eşlerini seçmektir.

Eagly, “Günümüz dünyasında çoğu insan iyi bir yaşam tarzı elde etmek için birlikte çalışabilecekleri, iyi bir ücret kazanabilecek, eğitimli, akıllı bir eş istiyor” dedi. “Buna karşılık erkekler zenginlik üretme konusunda biraz endişelenebilir ancak onlar da dış görünümlerini hoşlaştırarak ve ev içi becerilerini arttırarak puan kapabilirler.”

İyi haber; insanların eş seçimlerinin toplumlar ve cinsiyetlerle birlikte gelişmeye devam etmesi. Bu, biyolojinin eş seçiminde hiçbir rolü olmadığı anlamına gelmese de, bu araştırma sosyal faktörlerin ortak tercihlerini önceden düşünülenden çok daha fazla şekillendirdiğini göstermektedir.

Artık kadınların daha fazla kariyerlerine, erkeklerin ise dış güzellik yerine beynimize odaklanacağını umalım. Gerçi kim elinde neyi varsa onu takas edecek neticede. Hepimiz eşit şartlarda doğmuyoruz, kimi çok güzel, kimi çok zeki, kimi çirkin, kimi paralı… Yine de bir gün kadın ile erkeğin tamamen eşit olabileceği bir dünya hayal edebilmek çok güzel.

- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img
en son okunanlar

Uzman isimler tek tek açıkladı: Faiz indirimi konut ve araç fiyatlarını etkileyecek mi?

Eylül toplantısında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine başlaması beklenirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) da benzer bir hamle yapması olasılığı yıl sonu veya 2025 başı için konuşuluyor. Ancak, uzmanlar, faiz ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img