Y kuşağına yeni yıl hediyesi

0
29

Y kuşağının efsanesiydi; GTA, 10 yıl sonra 6’ncı versiyonuyla geliyor. Peki, oyuncuların heyecanla beklediği oyunlar hangileri, ne gibi gelişmeler yaşanıyor? Yılbaşı yaklaşırken 2024’ün oyunlarına göz atıyoruz

Sene 2002. Okuldan eve gelir gelmez çantanızı yatağınızın üzerine fırlattınız ve daha kıyafetlerinizi değiştirmeden bilgisayarınızın başına kuruldunuz. Michael Jackson’ın kültleşmiş “Beat It” şarkısını duyduğunuzda artık kendinizi iyice ‘80’lerin Miami’sinde hissediyorsunuz. Grand Theft Auto (GTA) Vice City’nin ilk çıktığı günlerde işte Y kuşağı bu hâldeydi. Halefi GTA III’den sadece bir yıl sonra piyasaya çıkan Vice City, deyim yerindeyse oyun dünyasında kartların yeniden dağıtılmasını sağlamıştı. Şimdi ise GTA serisinin yapımcısı Rockstar yıllar sonra tekrar Miami’ye geri dönüyor. GTA VI’nın ilk fragmanı yayınlandı. GTA V’in 2013’de çıkmasından beri 10 yıldır bu anı bekleyen oyuncular, nihayet tünelin sonunda bir ışık görebildi.  

Grand Theft Auto serisi 

“Açık dünya” oyunu kategorisinin yaratıcısı diyebileceğimiz GTA serisi, oyunculara dünyanın popüler metropollerinde istediklerini yapma imkânı sunuyor. Arabanıza binip şehri trafik kurallarına uyarak gezebilir, acıktığınızda bir restoranı ziyaret edebilir, dans etmek için bir kulübe girebilirsiniz. Bu sıkıcı gelirse GTA oyunları sizi suç dünyasının zirvesine çıkaracak bambaşka bir serüven de yaratıyor. 2013’den beri sabırsızlıkla beklenen yeni oyunun duyuruluş süreci ayrı bir macera konusu oldu. 5 Aralık TSİ 17.00’de yayınlanacağı duyurulan fragman, sızdırılan oyun içi görüntüleri sebebiyle saatler öncesinden Rockstar’ın bir tweetiyle kamuoyuna sunuldu.  

Madem sızdırıyorsunuz alın resmî hesabımızdan biz paylaşalım, der gibi paylaşılan fragman, yayınlandığı andan itibaren milyonlarca kişi tarafından izlendi. Göz alıcı grafikler, ilk defa kadın ana karakter ve devasa haritasıyla GTA VI şimdiden büyük bir histerya başlattı. 2025’de piyasaya çıkacağı ilan edilen oyun, ABD’nin Florida eyaletinde geçecek. Vice City’den sonra tekrar Florida ve Miami’ye dönüş yapacak olan Rockstar, yine Amerikan toplumunu satirik bir bakış açısıyla yorumluyor. Fragmandan anladığımız kadarıyla oyun bu sefer ‘80’lerde değil, günümüz Florida’sında geçecek. 2025’de oyuncuları yine uykusuz geceler bekliyor. 

2024’de gelecek oyunlar 

Noel arifesi her zaman oyun dünyası için yılın en önemli dönemidir. Oyun firmaları en güvendikleri ürünlerini alışveriş çılgınlığının yaşandığı Noel zamanına saklarlar. 2023 teknoloji açısından çığır açan bir yıl oldu. Yapay zekânın hayal edilemeyecek seviyelere gelmesi, sanal gerçeklik (Virtural Reality-VR) uygulamalarının giderek daha kolay ve erişilebilir olması, oyun dünyasının kendini yeniden keşfetmesi gerektiğinin sinyallerini vermişti. Bir yandan da giderek “pay to win” (ödeyerek kazanma) formülünden soğuyan kullanıcılar, eski oyunlara nostalji duymaya başladı. Bu sebeple sıfırdan yeni oyunlar üretmek yerine, eski oyunlarını güncelleme yoluna da gidiyor büyük stüdyolar. 

Steam Türk lirasından çıktı 

Tabii oyunlardan bahsederken bir de ülkemizde bu ürünlere nasıl erişebileceğimizi konuşmamız lazım. Dolar kurundaki ani değişimleri sebep gösteren Steam platformu, kasım ayının sonundan itibaren artık maalesef TL’yi bırakarak sadece dolar ile satış yapıyor. Bu durum, zaten cep yakan oyun fiyatlarının daha da artmasına neden oldu. Artık oyunların büyük çoğunluğunun dijital bir şekilde bilgisayara ya da oyun konsollarına indirilerek oynandığını göz önünde bulundurduğumuzda bu oyuncular için kötü bir haber. EA Play gibi aylık abonelikle oyunlara erişim sağlayan platformların gelişmesi de gündemde. 

Final Fantasy VII: Rebirth

Eski oyunlarını grafik olarak 21’inci yüzyıla taşıyarak kullanıcılarına sunan üreticilerden biri de Square Enix. Kültleşmiş Final Fantasy oyunlarının yapımcısı, 1997 çıkışlı Final Fantasy VII serisine bir üçleme geliştirmeyi planlıyor. 2020’de çıkan Remake oyunundan sonra 2024’de Rebirth’ün çıkması bekleniyor. Aksiyon ve “role-playing” türünden sapmayacak olan oyunda ana karakter Cloud Strife ile Shinra Corporation’a karşı savaşacağız.

Star Wars Outlaws

George Lucas’ın muhteşem hayal gücünün ürünü “Star Wars”un ekmeğini yemeyen sektör kalmadı. Massive Entertainment tarafından geliştirilen, Ubisoft’un yapımcısı olduğu yeni bir oyun, 2024’de oyuncularla buluşacak. Aksiyon-macera türündeki oyun, Star Wars evreninde uçsuz bucaksız gezebileceğimiz bir deneyim vadediyor.

Life By You

Oyun sektöründe farklı farklı pek çok tür var. Vurdulu kırdılı adrenalin kokan oyunların yanı sıra gerçek hayata alternatif bir yaşam deneyimi sunan oyunlar da epey ilgi görüyor. Efsane The Sims serisinin geliştiricilerinden Rod Humble yepyeni bir oyun ile karşımıza çıkacak. Gerçek hayatta çöpü dışarı çıkarmaktan sanki bıkmamışız gibi bir de bilgisayar oyununda niye bu tasayı çekelim diyenler olabilir, ancak bu tür simülasyonlar bizlere hayatta başaramadığımız ya da hep hayalini kurduğumuz şeylere ulaşma imkânı sağlıyorlar. 2024’te çıkacağı duyurulan başlık, Paradox Interactive stüdyosu bünyesinde geliştiriliyor. Oyuncular bilir, Paradox’un kendine has, stratejiyi baz alan bir tarzı vardır. Hearts of Iron serisiyle ülke yönetmeyi mümkün kılan stüdyonun isminin bu oyunda olması Life By You’nun kült bir oyuncu kitlesine sahip olabileceğinin en büyük göstergesi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz